Stel uw vraag

Gestelde vragen en antwoorden:

Berkenboom blijft kaal

Mijn berkenboom is vorig jaar door een hovenier gesnoeid. Het is nu half april en mijn vraag is of er nog bladeren aankomen. Ik moet geduld hebben zeker?

Geachte mevrouw de Jeu.

Wat een toevalligheid dat u ons de vraag stelt over een berkenboom die gesnoeid is en nu niet meer wil uitlopen met nieuwe takken en blad. Verwonderlijk want dit is ons in de afgelopen jaren ook overkomen. Ook wij hebben een paar berkenbomen flink teruggesnoeid en ook deze bomen zijn in een stilstand geraakt terwijl andere bomen eigenlijk altijd wel weer opnieuw uitlopen. Het is voor ons ook een raadsel waarom dit bij berkenbomen niet gebeurt. Het enige wat wij hier als een verklaring voor zien is dat berken misschien niet of weinig slapende ogen bezitten. Slapende ogen zijn knoppen die op een houtige plant wel aanwezig zijn maar waar de plant alleen maar gebruik van maakt om weer opnieuw uit te lopen onder barre omstandigheden. In de natuur bijvoorbeeld bij stam- en takbreuk of bij blikseminslag. Veel bomen hebben dan het vermogen om te herstellen. Een boom zwaar terugsnoeien is eigenlijk ook zo'n inbreuk op zijn welbevinden. Of de berk dit vermogen niet heeft weten wij eigenlijk niet.

Voor ons is dit ook een leer feit. Mocht u in de toekomst hier toch verandering in zien dan zouden we dit graag nog een keer van u willen vernemen. Dus veel succes met uw berkenboom en dat er dit jaar maar veel takken en blad aan mag komen.

Met de hartelijke groeten van de Uit den Boogaard Hoveniers.

Pruimenboom enten

Ik heb een prachtige Opal pruimenboom. Helaas wordt mijn huis verkocht. In de nieuwe tuin zou ik graag een "nazaat" van deze boom hebben. Kan deze geënt worden? Het liefst wacht ik geen jaren op vruchten, want ze zijn goddelijk. Wat is de snelste methode?

Bonnie, goede morgen.

Het heeft even geduurd maar hier komt jouw antwoordt op de door jou gestelde vraag hoe je een "nazaat" kan krijgen van een door jou geliefde pruimenboom. In jou vraag gaat het waarschijnlijk om een Pruim Opaal. Leuk dat je dan niet een nieuwe pruim wenst te kopen maar dat je een ent van je huidige boom wilt meenemen. Pruimen zijn inderdaad bomen waarvan de wortel en stam meestal de oerpruim is, Prunus domestica, waar een cultuurvariëteit op ge-ent is. De onderstammen worden veelal op speciale kwekerijen gezaaid en als 2/3 jarige verhandeld. Al naar gelang jou voorkeur wordt de entplaats dan hoogstam +/- 200 cm. of halfstam, +/- 150 cm hoog. Enten kan op diverse manieren en gebeurt in de winter tijd. Om één manier te beschrijven gaat als volgt. Jouw stamhoogte van de nieuwe pruimenboom wordt b.v. 150 cm. Op deze hoogte snij je met een scherp mes de overige stamlengte er af en de doorsnede van het stammetje is dan van belang. Stel de doorsnede is 1 cm. Hierna ga je bij jouw favoriete pruimenboom een mooie gezonde tak uitkiezen waarbij de plaats waar je deze tak afsnijdt ook de dikte heeft van 1 cm De onderzijde snij te vanaf twee zijden naar elkaar toe. Bij jouw onderstam maak je een snede in het midden van het snijvlak, buigt dat iets uit elkaar en schuift daar je gewenste Opaal tak in. De bedoeling is dat de "bast"vlakken precies op elkaar komen te rusten. Nadat dit gebeurt is moet deze entplaats strak worden vastgebonden, liefst met raffia en daarna afsmeren entwas. Als het enten in de winter gebeurt kan bij het opgang komen van de sapstroom in het vroege voorjaar, de sapstroom op de entplaats rustig opstarten.

Ik hoop dat het verhaal niet te ingewikkeld is geworden maar, zo ja, gezien jouw mailadres, misschien woon je in Zeeland, daar zijn veel fruitkwekers en misschien wil iemand dit wel voor je doen.

Met groet van de tuinmannen van Uit den Boogaard Hoveniers.

Tuin ophogen en vaste planten herplanten

Wij willen de tuin ophogen maar wat moeten we met de vaste planten doen? Er staan hortensia's in, variërend van 50 tot 180 centimeter. Kunnen we deze eruit scheppen en weer herplanten? De grootste hortensia's staan er al 10 jaar. Mvg, Yvonne

Geachte Yvonne,

Dank voor je vraag inzake ophogen van de tuin want wij horen daar ook de vreemdste verhalen over. In de regel is het zo dat bij ophogen van +/- 5 cm de planten allemaal kunnen blijven staan maar als het ophogen uit meer ophoging bestaat moet er wel wat gebeuren:

10-15 cm
Bij een ophoging van 10 tot 15 cm moeten de vaste planten gerooid worden en kunnen ze na de ophoging weer teruggeplant worden. Heesters en bomen kunnen wel blijven staan. 

15-25 cm
Is de 
ophoging nog hoger, bijvoorbeeld 25 cm, dan moeten ook de heesters gerooid worden en na het ophogen weer teruggeplant worden (hortensia's). De meeste bomen kunnen dit nog net verdragen.

25+ cm
Bij een nog hogere ophoging moeten ook de bomen 
gerooid en daarna weer geplant worden. Dit heeft allemaal te maken met de zuurstofvoorraad in de grond en de gevoeligheid van de haarwortels die zuurstof nodig hebben om actief te kunnen zijn. Bij een hogere gronddruk, ophogen, pers je als het ware de zuurstof uit de grond en wordt het dus lastiger voor de wortels om goed te kunnen blijven functioneren. 

Het jaargetijde om dit werk uit te voeren, planten te rooien en weer te herplanten, is nu uitstekend. De planten staan nu stil, verdampen weinig tot niets en kunnen weer rustig aan hun hergroei beginnen.

Veel succes met je tuinklus.

De tuinmannen van Uit den Boogaard Hoveniers.

Wilg op stam dood

Mijn wilg op stam is plotseling dood gegaan. Hoe kan dat?

Geachte A. Goethart, goeden dag.

Als ik uw vraag goed begrijp is het een klein achtig wilgenboompje. U mailt "op stam", dat doet mij veronderstellen dat het een boompje is waarbij het kruingedeelte, de takken, in oorsprong geënt is op een stam van een andere wilgensoort. Kwekers doen dit vaak als de takken bijvoorbeeld hangend zijn of korte scheuten maakt want dan duurt het te lang om eerst van zo'n variëteit een stam te kweken. Als plotseling de gehele kruin dood blijkt te zijn heeft dat eigenlijk altijd met de entplaats te maken, dat blijft de zwakke plek van zo'n boompje. Een onverenigbare ent noemen wij dat. Vaak komen er dan takken op de stam met bijvoorbeeld heel ander blad dan het blad van de variëteit die beoogd is. Mocht dit het geval zijn dan is dit gewoon botte pech en niet anders op te lossen dan door een nieuw boompje te planten en dit boompje te verwijderen. Mocht ook de stam niet meer uitlopen dan is het interessant om het boompje te rooien en even naar de wortelkluit te kijken. Wij hebben zelf net moeten constateren dat bij één van onze opdrachtgevers de wortels van jonge knotwilgen totaal zijn weggevreten door woelratten, dat kan ook nog.

Ik hoop dat deze mogelijke oorzaken u wat wijzer hebben gemaakt maar of u hier blij van wordt?

Hartelijke groeten van de hoveniers van Uit den Boogaard VOF

Zijtakken en scheuten Lindeboom snoeien

Aan onze lindeboom groeien heel veel kleine zijtakjes. Ook van onderuit bij de stam komen veel scheuten omhoog die uitgroeien tot flinke takken. Ieder jaar snoei ik ze weg, maar hoe voorkom ik dat ze er aan groeien? De bomen met jute inpakken?! Groet, Gea

Geachte Gea, 

Iets verlaat, maar ja, het is voorjaar bij ons, maar hier toch de beantwoording van jouw vraag op onze vraagbaak. Lindebomen geven vaak wortelopslag, zo noemen wij dat, van de hoog aan de oppervlakte groeiende wortels. Ook over de gehele stam komen vaak nieuwe takjes te voorschijn. In de echte natuur zie je wortelopslag veel minder omdat bomen van nature geen kale stam hebben en de kruintakken van de lindeboom terugbuigen tot grondniveau en er dus weinig licht aan de stam of stamvoet komt. Het is eigenlijk een reactie op lichtinval. Voorkomen kan je het eigenlijk niet en de aansturing die wij geven is het volgende. De nieuwe takjes die uit de stam groeien zijn het makkelijkst te bestrijden, n.l. als je de jonge knoppen aan de stam ziet kan je ze met je duim er gewoon vanaf drukken, makkelijk zat. De takken die vanuit de stamvoet of vanuit de oppervlakkige wortels vandaan komen kunnen alleen bestreden worden door de jonge takken een keer één voor één van de wortel af te trekken. Als de takken al meerjarig zijn lukt dat bijna niet meer en wordt dat vaak weg geknipt maar dat geeft alleen maar weer meer takken terug. In het oude “tuinbazen beleid” op de vroegere buitenplaatsen werden deze takken vaak op +/- 60 cm afgeknipt zodat deze bomen een soort rokje kregen rondom de stamvoet. Een “stoof” werd dat genoemd. Misschien is dit bij jouw bomen ook haalbaar, geeft weer een speciaal beeld bij je bomen. Inpakken van dit wortelopslag gaat eigenlijk nooit lukken, ze komen altijd wel ergens tussendoor.

Mocht je dit niet willen dan blijft er niets anders over dan op je knieën te gaan zitten met een heel scherp steekschepje in je handen en één voor één de takken vrij te graven en van de wortel af te scheuren

Dus, maak je keuze en aan de slag.

Met veel tuingroeten,

Kees Uit den Boogaard

06 5100 2926

Prunus snoeien

Dag, ik heb voor mijn huis bomen Prunus Eminent "umbraculifera" staan. Die knapen hebben het blijkbaar goed naar hun zin met een bolkruin van 4m diam. Kan ik die bollen verkleinen en op welk tijdstip van het jaar doe ik dit het beste?

Geachte mijnheer Claesen,

Fijn dat u een vraag heeft voor onze vraagbaak.

Uw vraag inzake de Prunus eminens Umbraculifera wordt meer gesteld omdat deze bomen met name geplant worden om de kruin die juist klein blijft, normaal +/- 2 meter doorsnede. Maar je ziet het, de natuur houdt ons voor verrassingen. Gelukkig blijkt uit uw vraag dat de boom het naar z'n zin heeft en niet omdat hij zo staat te pieteren. Maar te groot kan ook een probleem zijn. Deze boom kan in principe heel goed snoei verdragen maar het gaat natuurlijk om wat het resultaat hiervan zou zijn. De mogelijkheden zijn de volgende:

1) U gaat hem snoeien als een bolletje in de grootte die voor u wenselijk is. 
Resultaat A: een wel erge stijve uitstraling. B: u moet het bijna elk jaar herhalen. C: u snoeit al het bloemhout er uit. Niet wenselijk dus.

2) U gaat de boom knotten, als een soort knotwilg.
Resultaat A: de eerste twee jaar lijkt het niet meer op de boom die u ooit hier beoogd hebt. B: ook deze jaren geen bloeihout.

3) U gaat voorzichtig de dikke takken ertussen uit snoeien en het dunnere hout wat terug nemen.
Resultaat A: de boom blijft de vorm houden die u daar wenst (de bolvorm). B: u houdt bloeihout (wel wat minder natuurlijk) C: het is een natuurlijke snoeivorm.

Ik zou gaan voor optie 3. Ik zou u ook aanraden direct na de bloei te snoeien dan heeft de boom in datzelfde jaar nog mogelijkheden om opnieuw uit te lopen op het gesnoeide hout.

Tot zover en veel plezier nog van uw bomen,

Kees Uit den Boogaard,
Uit den Boogaard Hoveniers VOF

Wilgenboompje snoeien

Na het snoeien van ons wilgenboompje is deze vervolgens niet meer uitgelopen en afgestorven. Kan dat aan het snoeien liggen?

Beste Henk Muller

Door de vraag die jij stelt over een gesnoeid wilgje dat aan de onderkant wel blad maakt maar aan de bovenzijde niet, veronderstel ik dat het om een wilgje gaat dat op een bepaalde hoogte geënt is. Boven de ent heb je hem gesnoeid maar loopt het wilgje niet meer uit, maar laag bij de grond wel. Waarschijnlijk geeft de plant daar nu ook een ander soort blad dan vorig jaar aan de bovenzijde. Mocht dit zo zijn dan komt dit omdat je de plant te kort gesnoeid hebt en het voor de plant te moeilijk is om daar nog uit te lopen. Het is veel makkelijker om op de wilde onderstam of de wilde wortel uit te lopen en dat gebeurd nu dus ook. De onderstam is altijd een veel wilder en grovere uitvoering van datgene wat je vorig jaar nog in je tuin had. Waarschijnlijk past deze nieuwe uitvoering niet op deze plaats. De enige oplossing is... rooien dat ding en ga op zoek naar weer een mooi nieuw klein wilgje.

Veel succes hier mee,

Namens de hoveniers van Uit den Boogaard,

Kees Uit den Boogaard

06 5100 2926

Blauwe regen met dode takken

Bij mijn blauwe regen gaan er ineens takken dood, waar kan dat aan liggen?

Beste Mart van der Heijden,

Fijn om een vraag in de vraagbaak gepost te krijgen want daar is het voor gemaakt.

Jouw vraag over het verwelken van de Blauwe Regen kan vele oorzaken hebben. Allereerst de makkelijkste maar ook de meest onwaarschijnlijke namelijk dat er met grondwerkzaamheden wortels beschadigd zouden zijn. Onwaarschijnlijk omdat je oorzaak en gevolg zelf dan wel getrokken had en daar heb je mij niet voor nodig! Meer waarschijnlijk en iets wat we ook de laatste 15 jaar meer en meer bij planten zien is de z.g. ”verwelkingsziekte”. Planten worden aangetast door schimmels en/of bacteriën die een plant binnendringen en de openingen van de houtvaten verstoppen zodat de sapstromen verstoort raken. De plant krijgt hierdoor vocht te kort en kan dus in delen verwelken. Schimmels en bacteriën kunnen een plant binnen komen b.v. doordat zij meereizen met insecten en tijdens de bloei van de plant via de bloem naar binnen dringen. Ook met beschadigingen aan planten kan dit gebeuren. Snoeigereedschap kan besmet raken en zo de verwelkingsziekte overbrengen.

Tegen deze vorm van aantastingen is geen goede bestrijding mogelijk. De enige kans is, als de besmetting alleen nog maar in sommige plantendelen voorkomt, de besmette delen er uit snoeien. Zorg wel dat je met het snoeigereedschap alleen in de gezonde plantendelen knipt en ontsmet regelmatig, b.v. met alcohol. Bij zware aantasting helpt het alleen maar om de gehele plant te verwijderen.

Veel succes met de reddingsoperatie

Namens de hoveniers van Uit den Boogaard,

Kees Uit den Boogaard

06 5100 2926

Vlinderbloemstruik snoeien

Goede morgen, Het is eind april en mijn Vlinderbloemstruik is al aan het uitlopen. Mijn vraag is of ik deze toch nog kan snoeien of ben ik inmiddels te laat?

Goede morgen mevrouw Langerveld,

Ja, hoor, u kunt hem nog gerust terug snoeien hij zal natuurlijk wel een beetje later gaan bloeien. Een voordeel is dat dit jaar het voorjaar voor de natuur vroeg begonnen is dus er blijft nog tijd genoeg over voor de bloei. Dus, lekker terug snoeien en daarna lang genieten van de bloei

Met veel tuin groeten,

Kees Uit den Boogaard

Bolacacia's Spoorstraat

Jullie hebben bomen gesnoeid in de Spoorstraat, waarom op zo'n rare manier? Eerst werden ze helemaal kaal gesnoeid en werd het een mooie ronde bol maar nu ziet het er niet uit; breed en alle kanten op. Dit kan toch wel anders lijkt me?

Geachte Joop Heemskerk,

Wij hebben inderdaad de bomen bij jullie in de Spoorstraat gesnoeid. De bomen worden bolacacia genoemd en hun officiële naam is Robinia pseudoacacia Umbraculifera, dan weten alle meelezers ook over welke bomen het gaat. De wilde Robinia wordt een veel grotere boom die in het wild veel voorkomen in de subtropen, b.v. Frankrijk. De bolacacia is, dat is ook duidelijk te zien natuurlijk, een cultuurvariëteit en komt in de vrije natuur dus zo niet voor. Het wortelgestel en de stam is van de wilde soort en de takken zijn er op geënt. De Robinia heeft van zichzelf al last van takbreuk en een entplaats is ook een gevoelige plaats waar zwaardere takken makkelijk kunnen afscheuren. Vandaar dat bolacacia's regelmatig gesnoeid moeten worden. Takken snoeien, vooral bij bomen waar regelmatig alle takken afgesnoeid worden geeft natuurlijk wel een enorme remming in groei en vitaliteit van een boom. Via het blad aan de takken maken bomen suikers die essentieel zijn voor het voortbestaan van de boom. Vandaar dat vakmensen vaak alleen maar de dikke takken wegnemen, risico takbreuk en de dunnere takken laten zitten, beter voor een gezonde boon. Direct na het snoeien lijkt de kruin misschien wat rommelig maar dat hersteld zich weer snel. Wij doen deze snoeiwijze nu al enige jaren in de Spoorstraat en de hoveniers hadden juist, gisteren, nog complimenten gekregen over de kwaliteit van de bomen in het afgelopen jaar.

Het is fijn dat u uw vraag stelt via de vraagbaak, wij hebben een mooi en interessant vak en leggen graag uit waarom wij bepaalde handelingen doen.

Bedankt voor de vraag en met vriendelijke groet,

De hoveniers van Uit den Boogaard Hoveniers.

Red Robin

waarom bloeit mijn red robin opstam na 2 jaar nog niet?

Geachte Anton, goede morgen.

Even voor de juistheid van de vraag, bij de Red Robin bedoel je waarschijnlijk de Photinia fraseri Red Robin. Mocht dit juist zijn dan is hier je antwoord. Bij alle planten, of het nu vaste planten of grote bomen zijn, ligt er een doorgaande lijn in hun ontwikkeling. Eerst wil een plant groeien naar zijn totale grote(in zijn dna opgeslagen) daarna komt bloei en zaadvorming aan de beurt. Uiteraard vindt er bij heesters en bomen een bepaalde overlap plaats maar er zit wel een volgorde in. Alle planten hebben natuurlijk een eigen habitus, uiterlijke vormgeving, waar ze dus in eerste instantie aan willen voldoen. Mocht jouw Photinia het op zijn plekje naar z'n zin hebben dan komt de bloei en zaadvorming dus vanzelf goed. Wel is het volgende dus ook van belang. Mocht er regelmatig zwaar gesnoeid worden dan blijft de plant maar behoefte houden om aan zijn vorm te willen voldoen en zal bloei en zaadvorming dus op het tweede plan blijven. Dus... laat hem lekker z'n gang gaan en alles komt goed.

Veel tuinplezier toegewenst door de hoveniers van Uit den Boogaard Hoveniers
Kees Uit den Boogaard.

Zure Druiven

De druivenstruik in onze achtertuin geeft wel zeker vele druiven, maar de smaak van de vruchten blijft al jaren achter. Zeg maar gerust, de druiven smaken zurig. Valt hier wat aan te verbeteren? Met groet, Mevr. van der Maarl

Beste Mevrouw van der Maarl,
Een druivenstruik komt het beste tot groei, bloei en vruchtvorming als ze op een zonnige plaats in de tuin staat. Zon en warmte, daar gedijt de druif het beste. Een druif die opklimt tegen een warme tuinmuur zal over het algemeen in het najaar zorgen voor heerlijke vruchten. Het ligt er wel aan welke variëteit u in de tuin heeft staan. Vitis  “Boskoop Glory “ is een zoete variant.

Voor elke druif geldt: de standplaats is belangrijk. Tevens is het verstandig om in de vroege zomer, eind juni, de druiven te krenten ( kleine druiven verwijderen ) zodat de energie in de overige bessen gestopt wordt. Als de rijping van de druiven begint, dan knippen wij hoveniers ook regelmatig wat blad weg, zodat de zon zijn werk goed kan doen.
Succes voor volgend seizoen en als de wijn in de fles zit, dan vernemen wij dat graag.

Groet,
Thijs van Berkel
Uit den Boogaard Hoveniers

Loskomen bast van onze beuk

In onze achtertuin hebben wij afgelopen najaar diverse heesters gerooid om onze beukenboom die een beetje in de verdrukking was gekomen, vrij te maken. Sinds enkele weken zien wij nu dat de bast van de stam van de beuk los gaat laten. Wat kan ik doen?

Beste mevrouw de Vos,

Dank voor het toezenden van uw vraag. Om daar meteen maar iets over toe te lichten, wij zijn bekend met deze reactie van de beuk. Over het algemeen bij volwassen beuken, zorgt de kroon voor schaduw op de stam en als er nog diverse beplanting om de beuk staat dan ondervindt de stam daarvan schaduw. Tevens zie je vaak dat bij de aanschaf van een opgekroonde beukenboom er nog zijtakjes met blad aan de stam zitten om de bast te beschermen.

Als deze schaduw ineens verdwijnt, dan kan dit een probleem geven. In de "groene wereld" wordt dit bestemd als zonnebrand. De stam van de beukenbomen is gevoelig voor het felle licht van de zon. Hierdoor zal de bast scheuren gaan vertonen en kan hij ook loslaten. Met als gevolg dat de beuk zijn beschermingslaag kwijt is. Daardoor is het voor diverse schimmels een peulenschil om de boom te infecteren. 

Advies in deze is dat het het beste is om de stam te beschermen met andere beplanting en/of korte zijtakjes met blad op de stam te laten staan. Deze zijtakken en/ of randbeplanting kunt u eigenlijk pas verwijderen als de kroon van de beuk groot genoeg is om schaduw te creëren. Dit gaat in jullie geval niet meer op, dus moeten we wat anders bedenken.  Wat regelmatig in de boomverzorging wordt toegepast is het omwikkelen van de stam met jute. De jute zal de stam beschermen tegen het felle licht, en de stam wordt zo niet afgesloten en kan nog " ademen". Een rol van jute is vaak wel bij een boomkweker te organiseren, u heeft misschien nog wel wat op zolder liggen als overblijfsel van de sinterklaastijd, en anders hebben wij nog wat in de voorraad. Snel aanbrengen graag, want de zomer is in volle glorie.

Succes toegewenst.

Met groet,

Thijs van Berkel 

Uit den Boogaard Hoveniers.

Blauwe Regen plotseling overleden

Ik heb al jaren een Blauwe Regen gehad die goed bloeide, verleden jaar net voor mei nog vol in knop. Maar plotseling in een paar dagen tijd ging de plant die zeker al 15 jaar was dood, hoe kan dat? Er zat wel dopluis op de stam.

 

Geachte heer en/of mevrouw van Meurs.

Fijn dat u een vraag via de vraagbaak aan ons stelt want daar is de vraagbaak ook voor bedoeld. Uw vraag over de Blauwe Regen verbaast ons niet, ook wij hebben Blauwe Regen planten gehad die er mee stopten. Onze ervaring is geweest dat het te maken had met de late harde vorst van vorig jaar. Vorig jaar heeft het namelijk in de eerste helft van februari nog zo hard gevroren dat we op de meren konden schaatsen. Vooral zo een late vorst is schadelijk voor sommige plantengroepen vooral als de periode daarvoor erg zacht is geweest. Planten zijn dan alweer aan het opstarten voor het komende voorjaar en dan moeten ze ineens weer terug naar hun winterslaap.

Vooral bij plantengroepen die vroeg in het voorjaar actief moeten zijn is dat bij late vorst niet altijdsuccesvol. Alle energie die in zo'n plant zit gebruikt hij dan om aan deslag te gaan maar als de sapstromen via de plantencellen dan weer hun taak moeten oppakken gaat het fout. De vorst heeft de cellen in de bast kapot gevroren en het systeem werkt niet meer. Zie hier onze analyse.

Dopluis is een ellendig ongedierte maar voor grote bestaande planten zelden of nooit dodelijk en zeker niet plotseling. Dopluis zuigt plantensap uit de plant en dat zou dus een schadebeeld moeten opleveren van een langzame teruggang van vitaliteit van de plant. Bij een zware aantasting gaat dus de sierwaarde achteruit maar dodelijk is het zelden. Als het een lichte vorm van aantasting is kan het gewoon met handmatig verwijderen onder controle gehouden worden.

Meneer/mevrouw van Meurs, nogmaals onze dank voor het stellen van de vraag en ik hoop dat u kan instemmen met mijn verklaring van de gebeurtenis.

Met vriendelijke groet,

Kees Uit den Boogaard,
Uit den Boogaard Hoveniers VOF

 

 

Bomen en struiken

Mag ik zo brutaal zijn een vraag te stellen. Het gaat om de bomen en de struiken eronder, links groeit alles prima en rechts slecht. De boom blijft klein en verliest zijn bladeren een maand eerder. De struiken rechts eronder verkleuren eerder dan links.

Geachte heer Molenaar,

 

Natuurlijk mag je een vraagstellen en natuurlijk wil ik hem trachten te beantwoorden. Vaak gaat het om het afpellen van de mogelijkheden en als we daar eens mee beginnen dan kom ik tot het volgende. Het kan niet aan de beplanting zelf liggen want dan had het toch zo moeten zijn dat er ook gezonde planten tussen de slecht groeiende planten hadden moeten staan, of b.v. de goed groeiende boom in de slecht groeiende haag. Ook kunnen het, m.i. geen klimatologische invloeden zijn want dan was het meer iets geweest dat de hele beplanting b.v. windschade had gehad of verbranding had getoond. Ook bij een totaal niet passende grondsoort t.o.v. de beplanting of het ontbreken van enige voeding had een totaal schadebeeld moeten opleveren. Wat dan wel ?

Wat voor mij het meest in aanmerking komt is een storende laag in de bodem. Dat is iets wat heel plaatselijk kan zijn en planten zeer kan opbreken. Het ziet er ook duidelijk uit dat planten op één deel moeite hebben gehad om in de zomerperiode vocht op te kunnen nemen met daarbij natuurlijk het niet op kunnen nemen van voedingsstoffen. Hierbij is vooral van belang of de grondstructuur het mogelijk maakt dat grondwater via de capillaire werking het vocht omhoog kan brengen naar de wortels toe. Vooral bij jonge beplanting belangrijk omdat het wortelgestel van jonge beplanting nog niet reikt tot het grondwater niveau, pffff. De tuin ziet er ook nog een soort nieuw uit en als het in een nieuwbouwwijk ligt is het helemaal verklaarbaar gezien de zware machines die gebruikt worden tijdens de bouw van woningen. Enfin, wat is er aan te doen. Allereerst kunt u nagaan of er werkelijk een ondoordringbare laag in de grond aanwezig is. De makkelijkste manier is om met een grondboor gaten in de grond te boren, liefst tot het grondwater aan toe en a. tijdens het boren te voelen of de grondboor tegenstand ondervindt op bepaalde diepte en b. het boorsel netjes achter elkaar uit te kloppen om te zien of er kleurverschillen of verdichtingen waar te nemen zijn in het boorsel.

Mocht het zo zijn en de laag zit dicht onder het oppervlakte dan zou de ondoordringbare laag met één- of tweesteek diep spitten gebroken kunnen worden, zit de laag dieper dan kan de oplossing zijn om heel veel gaten te boren. Deze gaten kunt u dan met het eigen boorsel weer vullen want de kwaliteit van de grond is niet verkeerd maar die storende laag.

Veel succes en laat even weten of dit werkelijk het probleem is.

Met vriendelijke groet,
Kees Uit den Boogaard,
Uit den Boogaard Hoveniers VOF

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Volgens mij heb ik twee Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' voor in de tuin staan. Één daarvan is net twee weken geleden uitgelopen, de ander nog helemaal niet. Mijn vraag is of de andere boom nu dood is? Met vriendelijke groet, Hilda

Geachte mevrouw van der Heide

Dank voor uw vraag op onze vraagbaak. Het is voor ons een teken dat de vraagbaak in een behoefte voorziet.
De Robinia pseudoacacia Umbraculifera is wel een wat aparte boom, want het is geen boom die wij zo in de natuur kunnen tegenkomen maar een boom, net als zoveel andere tegenwoordig, die geënt is. Dit betekent dat deze boom uit twee verschillende variateiten is opgebouwd. Bij deze Robinia is de entplaats aan de bovenzijde van de stam, alleen de bol dus. Met dit enten kunnen we de mooiste bomen telen maar het is tevens ook de zwakke schakel bij zo’n boom.

De afgelopen winter heeft ons veel parten gespeelt. Veel planten hebben een flinke tik uitgedeeld gekregen. Veel bladhoudende heesters bijvoorbeeld. De entplaats, zoals hier boven al aangegeven is ook altijd een zwakke plek bij strenge vorst. In vroeger tijden werden entplaatsen wel ingepakt in de winter, vooral bijvoorbeeld bij stamrozen. Na de laatste, gematigde, winterperioden hebben ook wij, de hoveniers, dat vaak nagelaten met na deze winter het resultaat van veel kapot gevroren entplaatsen. Soms worden wij allen door de natuur op de vingers getikt.

Het resultaat van deze vorstaanslag op de natuur is dus dat veel cultuurvariateiten, het siergedeelte dus, dood gegaan zijn. Een reactie van de boom hierop is vaak dat ze overnieuw gaan uitlopen vanaf de wortel of vanaf de stam het nadeel is dat dit dus niet de cultuurvariateit maar de wilde onderkant is. Bij de Robinia is dat de gewone Pseudoacacia een boom die 15 meter hoog kan worden dus waarschijnlijk op de plaats waar de bolacacia is geplant een boom die veel te groot wordt. Helaas, waarschijnlijk zit er niets anders op dan rooien en overnieuw proberen.

Succes.

Kees Uit den Boogaard,
Uit den Boogaard Hoveniers VOF

Bolacacia's

Op welke stam worden bolacacia's geënt? Dit i.v.m. sterven van paard door knabbelen op stelen van de bol. Bij eten stambarst gebeurde niets.

Geachte heer/mevrouw Hennink.

Allereerst dank dat u een vraag hebt willen stellen via de vraagbaak van de website van www.uitdenboogaardhoveniers.nl  Voor ons is het een teken dat de website bezocht wordt en de vraagbaak een werkelijke functie heeft. Voor ons is het wel leerzaam om van u te horen hoe u op onze website terecht bent gekomen, is dat toevalligerwijze of gericht surfen of heeft iemand u op onze site gewezen, wij zijn benieuwd naar uw reactie.

Dan nu de vraag, in hoeverre is een bolacacia giftig voor een paard, stam of het geënte gedeelte. Allereerst, een paard is veel gevoeliger voor het eten van giftige planten, of delen daarvan dan b.v. andere boerderij- of huisdieren, dus let u bij paarden altijd extra op. Verder is het niet bekend dat de kop van de bolacacia, Robinia pseudoacacia Umbraculifera giftiger of minder giftig is als de onderstam hiervan, Robinia pseudoacacia. In z'n algemeenheid is de acacia wel giftig voor paarden, voornamelijk stam en takken. Er wordt gesproken over al dodelijk bij 150 gram. Paarden kunnen mondontstekingen krijgen, kolieken buikloop en verstopping.
De algemene lijn is dus om bij paarden extra voorzichtig te zijn bij waar ze bij kunnen.

Ik hoop dat deze informatie voor u voldoende is en veel narigheid met de paarden kan voorkomen.

Met vriendelijke groet,
Kees Uit den Boogaard,
Uit den Boogaard Hoveniers VOF

Buxusbollen

Mijn buxusbollen zitten vol met luis, hoe dit te bestrijden?

 

Neem in ogenschouw dat luizen in beplanting in eerste instantie niet dodelijk zijn voor de plant.
Een luizenaantasting zorgt wel voor groeiremming en conditievermindering van de plant en “het perfecte plantbeeld” wordt niet behaald.
Is dit erg? Tja…het beeld van opgekrulde bladeren is niet uitermate fraai….maar de plant zal het vaak wel overleven.

Luizenbestrijding kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.
Bij het snoeien van de buxus, uitvoeren in de maand mei en/of september zal een grote populatie van de luizen verdwijnen.
Ook wil het strijken met de hand over de buxus er voor zorgen dat luizen uit de buxus op de grond vallen. Bij het neervallen van de luis op de grond, zal een groot deel doodgaan.
Het bewateren met een tuinslang aan de onderzijde van het loof wil ook vaak goed werken. Gebruik een harde straal.

Een biologisch bestrijdingsmiddel is een wapenfeit die wij hoveniers ook vaak inzetten. Het product Spruzit van Ecostyle werkt prima.
Middel verdunnen met water en met de plantenspuit of pulvisator aanbrengen op het blad, richt hierbij op de onderzijde van het blad.

Succes ermee.
Met groet, Uit den Boogaard hoveniers.

Chamaecyparis laws. Stardust

Onze chamaecyparis laws. stardust heeft ineens bruine takken, komt dat door te veel of te weinig water?

Geachte heer of mevrouw van Aalzum.

U heeft ons een vraag gestuurd via de vraagbaak  van www.uitdenboogaardhoveniers.nl over bruine takken in de Chamaecyparis lawsoniana Stardust met daar specifiek de vraag over te weinig water of te veel.

Allereerst een algemeenheid. Coniferen horen in de regel op zandige bodem met een wat lagere grondwaterstand en vooral een wat drogere luchtvochtigheid. Dat veel coniferen in Boskoop en omgeving geteeld werden, tegenwoordig is Brabant de grote leverancier, had meer te maken met de specifieke deskundigheid van de Boskoopse kwekers, de groeisnelheid op hun akkers en de internationale handelscontacten die daar al waren. Van veel coniferen is bekent dat ze nogal spintgevoelig zijn, of, zoals in het geval van deze Chamaecyparis, schimmel gevoelig zijn. Vooral de gele Chamaecyparis soorten hebben, gemiddeld genomen een hogere gevoeligheid voor een schimmel aantasting die taksterfte te zien geeft. Als de groeiplaats van uw conifeer hier in het westen des lands is, is dat dus al een moeilijke zaak. Zijn de bodemomstandigheden ook nog niet optimaal, storende laag in de bodem bijvoorbeeld dan kan het zo maar zijn dat dit wortelsterfte en de daarop volgende taksterfte dit tot gevolg heeft.

Storende grondlagen komen heel veel voor bij nieuwe, maar ook oudere nieuwbouwwijken. Hier is met een grondboor wel wat aan te doen, in ieder geval om waterophoping in de grond te bestrijden. De boorgaten opvullen met brekerzand is dan een goede oplossing.

Voor uw conifeer zijn hier in het westen van Nederland minder oplossingen te bedenken. Meestal is ons ( harde ) advies rooien en een mooie bladhoudende heester terugplanten. Chamaecyparis is hier meestal een moeilijke zaak. Maar ja, dat is natuurlijk wel erg makkelijk.

Maar in ieder geval, veel sterkte met de keuze die u moet maken.

De hoveniers van Uit den Boogaard. 

Tilia cordata Daklinde

Hoe en wanneer moet ik een tilia cordata daklinde snoeien?

Geachte heer/mevrouw van Mil,


Leuk dat u gereageerd hebt op onze vraagbaak, dat was ook de bedoeling en het werkt, fijn. Binnen ons bedrijf hebben we afgesproken dat we in eerste instantie persoonlijk reageren naar de vraagsteller toe en in onze nieuwsbrieven daar soms op terugkomen.

Nu over het snoeien van de Tilia cordata die u heeft in de vorm van een daklinde. Bij snoeien van bomen is de eerste afweging die de snoeier moet maken “welke reactie wil ik van de boom na het snoeien, wat lok ik hiermee uit”. Bomen snoeien in de winter geeft bij veel bomen als reactie dat ze met veel nieuwe scheuten terug komen. Wij noemen dat ook wel reactiehout of waterlot. Dit zijn over het algemeen lange takken met veel bladknoppen en weinig of geen bloemknoppen. Bij fruitbomen willen we dit soort takken dus niet maar bij bomen waar we takken kunnen/moeten gebruiken om uit te buigen in de dakvorm weer juist wel. In uw geval is het dus van belang of de boom al z’n dakvorm heeft of dat hij deze vorm nog in hoge mate moet krijgen.

Heeft de boom deze vorm al en hoeft er geen nieuwe takken voor de vorm meer bij dan is snoeien in de zomer beter. De boom komt dan met veel minder nieuwe takken terug, de boom komt dan ook meer in rust. Kunt u nog veel takken gebruiken om de vorm te versterken dan kunt u beter nu snoeien, de boom komt dan met veel nieuwe takken terug.
Voor de Lindeboom maakt het weinig uit, het is een sterke boom. Deze boom kan veel snoei verdragen. In leivorm wordt deze boom al honderden jaren gebruikt voor boerderijen om de zomerzon te temperen. In deze hoedanigheid werdt hij vaak in september gesnoeid. Er is met deze linde dus van alles te doen.

Geachte heer/mevrouw van Mil, wij hopen u zo voldoende informatie gegeven te hebben en misschien leest u in één van onze toekomstige nieuwsbrieven ineens iets over het snoeien van daklinde’s. Voor onze informatie vinden wij het leuk om van u te mogen vernemen hoe u op onze website terecht bent gekomen dus mocht u dat willen melden dan graag.

Met vriendelijke groeten,

Uit den Boogaard Hoveniers VOF,
Kees Uit den Boogaard.

Stel hier jouw vraag: