NIEUWSBRIEF WINTER/VOORJAAR 2017

HET VOORJAAR IN AANTOCHT!Overpeinzingen
Waar zo’n winter rustperiode al niet goed voor is. In de overpeinzingen komt dan ineens naar boven drijven dat we het schrijven van de nieuwsbrieven uit het oog verloren zijn, excuses. Het positieve van deze dip is wel dat we van verschillende zijden de vraag gesteld kregen waar de nieuwsbrief bleef, dus hij wordt wel gelezen en dat is fijn te horen.

Daar zijn winters voor, overpeinzingen. Ons bedrijf bestond afgelopen zomer 40 jaar. Eerst +/- 25 jaar als éénmansbedrijf, een prachtig bestaan maar wel met beperkingen, je leert om heel creatief tuinen te maken in je eentje en dat voor alles wel weer een oplossing te vinden is. Het nadeel is en blijft dat je wel erg kwetsbaar bent, elke struikelpartij kan grote consequenties hebben. Hierna met z’n tweeën, drieën en ineens is er een stevigheid in organisatie, zijn er verantwoordelijkheden die te delen zijn.

Sterk bedrijf
Het is mooi om terug te kijken, we zijn nu gegroeid naar een sterk bedrijf. Drie vennoten die het eigendom en de financiële risico’s delen, met z’n zevenen die met elkaar al het werk doen. De kwetsbaarheid is eruit, we nemen een breder werkaanbod aan. Dit bedrijf struikelt niet zo snel meer. Wij ontwerpen nog steeds tuinen, we leggen ze aan en onderhouden ze. We doen boomverzorgingswerk want we hebben gecertificeerde ETW’ers hier werken (European Tree Worker) We doen een lichte vorm van groenvoorzieningswerk. Het is een spannend bestaan.

Vernieuwing
En dan de vernieuwingen in ons vak. Gif is uit. Onze opdrachtgevers willen geen gif meer in hun tuin. Wij hebben besloten om te bestrijden met kokend water. Geen reststoffen meer in de grond. Milieu, toevallig hebben we vanmorgen gesproken met onze autoleverancier, we gaan een oude auto inruilen voor een nieuwe. Hier hebben wij gelijk meegegeven dat wij ervan uitgaan dat de volgende werkauto op schone energie gaat rijden, op stroom dus. Als laatste hier genoemd, wij willen de aarde vergroenen dus; zo veel mogelijk stenen eruit en groen er in (in elke tuin past een boom)!

Zo nu en dan, vooral in de wintertijd, verval je weleens in overpeinzingen. Dan overzie je de afgelopen veertig jaar, mooie tijd. Dan krijg je aan het eind van dit denken zo’n zin in het voorjaar, want die staat dan voor de komende veertig jaar.

De tuinmannen.